טבילה נעימה: המדריך לטבילה במקווה

כשם שהיהדות מאמינה כי האנושות נבראה מתוך עולם שכולו מים, כך גם נהוג ביהדות לטבול במקווה לפני החתונה ולזכות באותה טהרה רוחנית ראשונית מימי בריאת האנושות. אין ספק, היהדות מקסימה ומלאה בהמון משלים יפהפיים, מנהגים וטקסים. בואו נדבר על אחד הקסומים שביניהם, טקס המקווה. 

אז מה הוא בעצם המקווה? ובכן, מכיוון שביהדות ישנו דגש רב על כל הנושא של טהרת המשפחה, מקובל ללכת ולטבול במקווה בכדי לטהר את הגוף והנפש לקראת השלב הבא בחיים, שלב החתונה. חשוב לציין, ישנן נשים שטובלות במקווה אחת לחודש ובלי כל קשר לחתונה עתידית, אך כרגע אנחנו נתמקד בטבילה במקווה לקראת חתונה. כל מה שרצית לדעת על המקווה ולא היה לך את מי לשאול:

 

טקס המקווה ביהדות: קצת הסברים ורקע

באופן כללי ועל פי המסורת האדוקה יותר, המקווה חייב להיות מלא במי גשמים, אך ב-2020 רוב המקוואות ממולאים במי ברז אשר מחוברים באמצעות חור קטן למי גשמים. מעבר לכך, על פי הוראות משרד הבריאות, חובה גם לערבב כלור במי המקוואות, ככה שהמים לא יצברו זיהומים ויגרמו לבעיות רפואיות אצל אנשים. 

וכשאנחנו אומרים אנשים, הכוונה היא גם לגברים וגם לנשים, מאחר שגם גברים וגם נשים טובלים במקווה. לרוב, כשאישה טובלת במקווה, זה נעשה מספר ימים לפני חתונתה, כאשר על פי הדת, היא למעשה מבקשת להיטהר ולהכין את נפשה וגופה לקראת התהליך המקודש של טקס הנישואין.

 

אישה עם מגבת
כשאישה טובלת במקווה, זה נעשה מספר ימים לפני חתונתה, כאשר על פי הדת, היא למעשה מבקשת להיטהר.

 

האם אפשר לטבול במקווה בחיק הטבע?

כדאי לדעת, ישנן המון נשים אשר טובלות במקוואות טבעיים בחיק הטבע, אופציה בהחלט מבורכת ואפשרית. בואו נגיד ככה, כל עוד מעיין מסוים או בריכה טבעית נמצאים בחיק הטבע וניזונים ממי גשמים, יהיה אפשר להגדיר את אותו מקום בתור מקווה לטבילה. 

יחד עם זאת, נשים רבות בוחרות במקוואות מלאכותיות, מאחר שבמקוואות אלו ישנם חדרי רחצה מסודרים וגם הטמפרטורה של המים מבוקרת. אגב, בחלק מהמקוואות קיימות גם עמדות איפור וטיפוח לקראת הטבילה.

 

האם רק כלות טובלות במקווה?

כמו שציינו כאן למעלה, נשים רבות טובלות במקווה גם אם הן לא מתכוננות להתחתן וגם הן כבר נשואות. למעשה, נשים דתיות וחרדיות טובלות במקווה אחת לחודש ובסיום כל מחזור חודשי. מאחר שהווסת הנשית מעידה (על פי הדת היהודית) על מחזוריות בחיי האישה, נהוג אצל החרדיות לטבול במקווה אחת לחודש בכדי להתחיל מחזוריות חיים חדשה. 

למעשה, הטבילה במקוואות מסמלת צמיחה מסוימת והתחדשות, מה שמכין אותה לקראת גלגל המחזוריות הבא שלה. בהחלט מקסים. עוד על פי הדת היהודית, הטבילה במקווה גם נמשלת למי השפיר ברחם האישה. נשמע אולי מעט מוזר, אבל כשחושבים על זה, זה ממש לא. 

 

המקווה כנמשל למי השפיר ברחם האישה

על פי הדת, בדיוק כמו שהתינוק מגיח מרחם אימו והוא באותם רגעים טהור, כך גם האישה יוצאת טהורה מהטבילה במקווה. בעוד שחלק מהנשים יעדיפו מקוואות אינטימיים, נשים אחרות יעדיפו מקווה מפואר וגדול. בסופו של דבר, הכול תלוי בבחירה שלך ובאופן שבו את רוצה להיטהר. 

מבחינת ציוד שצריך או כדאי להביא מהבית, למקווה עצמו את תביאי מגבת מספיק גדולה, אפשר גם חלוק רחצה מפנק. לרוב, המגבת שתקבלי במקווה תהיה קצרה. מבחינת כלי רחצה, הביאי עמך מברשת שיניים ומשחה, אפשר ומומלץ גם שמפו וסבון.

 

מה עוד להביא איתי למקווה?

בגדים נוחים עבור החלפה רצוי גם כן להביא כמובן, כך גם רלוונטי לגבי לבנים נקיים (עדיף חדשים ולא מכובסים). נעליים עבור המקלחת הביאי עמך גם כן, מקלות אוזניים לא לשכוח וגם מסרק (לא מברשת). מבחינת טקס הטבילה עצמו, שימי לב שעל פי הוראות הרבנות, אינך חייבת לעבור בדיקה על ידי בלנית. על פי הוראות הרבנות, הבדיקה אכן מותנית באישור שלך. 

אם תבחרי שבלנית לא תבדוק אותך, אז פשוט היא תשאל אותך מספר שאלות בכדי לוודא שצחצחת שיניים, שבדקת את עצמך וכדומה. מבחינת הטבילה עצמה, את עומדת לטבול 2-3 פעמים (יש נשים שטובלות יותר פעמים), כאשר את עומדת במרכז המקווה ולא נוגעת בקירות המקווה. את תאמרי את התפילה הנהוגה תוך כדי, ובתום הטבילה את עוטפת את עצמך במגבת ושבה לחדר הרחצה בכדי להסתדר ולהתארגן. 

 

הלכות טהרה וטבילה

יש המון שאלות וידע שצריך לצבור וללמוד טרם החתונה כמו: מהי נידה, כיצד צריך להתנהג איש ולאשתו בימי נידתה, מהו הפסק טהרה, מהם שבעה נקיים וכיצד אישה צריכה להתכונן לטבילה – כל אלה שאלות סופר חשובות לכלה הטרייה שנכנסת לחופה. אנו ממליצים בחום לעשות הדרכת כלות וחתנים, כל אחד אצל הרב או הרבנית ביישוב מגוריהם ובנוסף לקרוא את הספר איש ואישה עליו המלצנו בפסקה האחרונה במאמר.

כדי לקרוא ולהעמיק הלכות טבילה וטהרה תוכלו להכנס לאתר הרבנות הראשית בלינק הבא.

 

ברכת הטבילה במקווה

הטבילה במקווה מלוות בברכה, וכך צריך לאמרה: “ברוך אתה ה‘ א-לוקינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וצוונו על הטבילה”. נוסח זה זהה לכל עדות ישראל, אשכנזים וספרדים, רק העיתוי שונה בן עדה אחת לשנייה:

ספרדים

לפי הספרדים על האישה לברך לפני הכניסה למקווה בעודה לבושה בחלוק, לאחר הברכה תסיר החלוק ותכנס למים.

אשכנזים

לפי האשכנזים, טובלת פעם אחת ללא ברכה ואז מברכת את ברכת הטבילה בתוך מי המקווה, לאחר מכן טובלת פעם נוספת.

 

ספר אישה ואישה

אנו ממליצים על ספר לחתן ולכלה בשם “איש ואישה” בו תמצאו ותלמדו הלכות בינו לבינה, הלכות מקווה, טבילה, טומאה וטהרה, 7 נקיים ועוד. הספר מתאים לכל החתנים והכלות, דתיים וחילוניים.

 

איש ואישה

תוכלו לרכוש את הספר מאתר ספריית בית אל במחיר מוזל בלינק הבא.

אז מה היה לנו עד עכשיו?
לייעוץ חינם השאירו פרטים
להתארגן ליום המיוחד בקלאס
השלום 89 באר שבע - שניים מהדברים הכי חשובים ביום החתונה הם איפה תתחילו אותו ואיפה הוא הסתיים. אנחנו כאן כדי לדאוג ששניהם יתממשו בשיא הפינוק והסטייל!
השלום 89 באר שבע - שניים מהדברים הכי אנחנו כאן כדי לדאוג ששניהם יתממשו בשיא הפינוק והסטייל!
לבדיקת תאריך פנוי השאירו פרטים